De Passionado

De kracht van de Passionado: met passie ervaring overdragen

In de grond-, weg- en waterbouwsector staan we voor toenemende vergrijzing. Steeds meer mensen naderen de pensioenleeftijd, terwijl het jonge talent schaarser wordt. Hoe moeten we met krimpende teams de groeiende ambities in onze sector waarmaken? 

Laten we beginnen met de bijna gepensioneerde, ‘Passionado’ te noemen. In de volksmond is een bijna pensionada iemand die alleen nog maar denkt aan afbouwen en uitkijkt naar zijn geraniums en zon- en vrijheid. Hierdoor zetten we ze al snel buitenspel, terwijl deze gepassioneerde werknemers op een schat van kennis zitten die ze graag overbrengen. Mits we dit erkennen en hier op tijd mee beginnen en ruimte voor bieden (en niet een half jaar van te voren). Vervolgens is het aan de passionado of hij op pensioengerichte leeftijd ‘ambtrust’ neemt of juist deeltijd betrokken wil blijven. Er is meer mogelijk, mits je ervoor openstaat. 

Ben of ken jij een Passionado?

In een tijd waarin de vergrijzing de grond-, weg- en waterbouwsector op de proef stelt, wordt de waarde van ervaren collega’s als vraagbaak en mentor steeds duidelijker. Hoe doe jij dat in jouw organisatie? Wij horen graag jouw verhaal. Neem contact op met samantha.wicht@platformwow.nl voor meer informatie.

Interview met Jerry Roos en Berber Renckens van het Ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam

11 januari 2024

‘Passionado’ Jerry Roos is veertig jaar werkzaam in de betonconstructies en werkt nu zo’n 15 jaar bij het Ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam. “Over vijf maanden ga ik officieel met pensioen,” vertelt hij, “maar ik denk dat ik er nog een jaar aan vast plak met een dag minder per week. Die mogelijkheid wordt bij het Ingenieursbureau aan senior medewerkers in moeilijk vervulbare functies geboden, waarbij er ieder jaar een evaluatiemoment is. Op deze manier kan er langer gebruik worden gemaakt van mijn kennis en ervaring. En zelf heb ik er ook nog veel plezier in."

Lees het verhaal van Jerry en Berber

Interview met Interview met Kees Stoutjesdijk en Dick Marsman van Waterschap Hollandse Delta

25 april 2024

Kees Stoutjesdijk en Dick Marsman, beiden Passionado van Waterschap Hollandse Delta en zeer bevlogen collega’s die tegen hun pensioen aan zitten en letterlijk overal de antwoorden voor hebben. Wat moeten we straks, als zij de organisatie verlaten? Kunnen we met de huidige krapte op de arbeidsmarkt het kennisgat opvullen dat zij achterlaten? In dit interview kijken ze terug én blikken ze vooruit. 

Lees het verhaal van Kees en Dick