Terugkijken AI, data en assetmanagement: hoe ga je om met ethiek en data?

Terugblik

’With great power comes great responsibility.'' Het verzamelen en verwerken van data en daarmee de AI-mogelijkheden binnen jouw organisatie verleggen is een grote verantwoordelijkheid. Wanneer overtreed je met het verzamelen en verwerken van data een ethische grens? Hoe neem je vervolgens besluiten hoe- en of je data verwerkt? In de bijeenkomst op 13 oktober verkenden we deze grens en wat je kunt doen als je deze over dreigt te gaan in je werk als weg- of waterbeheerder. Zo maar even twee uitspraken die voorbij kwamen in de bijeenkomst: "Hoe haal je het in je hoofd om die beelden te gebruiken!" en "Excel is levensgevaarlijk."

Arjan Kapteijn en Viktor Klos van Autoriteit Persoonsgegevens (AP) deelden in het eerste gedeelte hoe je soms al voorbij een grens bent zonder dat je het doorhebt als het gaat om persoonsgegevens. Van daaruit boden ze perspectief hoe je als beheerder compliant kunt zijn en wat de rol van het AP daarin is. 

Vervolgens nam Daniël Tijink van ECP het woord om een methodiek uit de doeken te doen waarmee je als beheerder ethische beslissingen kunt nemen. Dit werd uitgelegd aan de hand van een concrete beheerderscasus waarin de gemoederen hoog opliepen.

De laatste bijeenkomst in deze serie gaat over voorspellend onderhoud (10 november). Je kunt je nog inschrijven. Tijdens de landelijke WOW-dag op 5 november kun je ook meedoen aan een live sessie over de groei naar datavolwassenheid. Zoek de workshop op in in het programma van de WOW-dag

Sprekers

Arjan Kapteijn
Arjan Kapteijn
Autoriteit Persoonsgegevens
Senior Inspecteur Systeemtoezicht
Victor Klos
Victor Klos
Autoriteit Persoonsgegevens
Data Scientist with a Privacy Mindset
Daniël Tijink
Daniël Tijink
Platform voor de informatiesamenleving
MT-lid

Kijk de sessie terug (1,5 uur)

Samenwerkingspartners

Platform WOW
Kennisplatform CROW
Platform voor de Informatiesamenleving
Autoriteit Persoonsgegevens
Assetmanagement
Terugblik AI, data en assetmanagement: Data op orde
Assetmanagement
Terugkijken AI, data en assetmanagement: Voorspellend onderhoud