Terugkijken: Verkennende bijeenkomst De oever van de toekomst

Introductie

Op donderdag 20 mei vond de online bijeenkomst De oever van de toekomst plaats, die we samen met Waterschap Zuiderzeeland en Rijkswaterstaat organiseerden. Hierbij stond de vraag centraal hoe je oevers duurzamer en toekomstbestendig kunt beheren.

Scroll naar beneden om het plenaire deel van de sessie terug te kijken

Verder vind je op deze pagina's de sheets en de belangrijkste inzichten uit de bijeenkomst.

Sprekers

Jos Wieggers
Jos Wieggers
Rijkswaterstaat
Programma's Projecten en Onderhoud
Richard Pool
Richard Pool
Rijkswaterstaat
Adviseur
Teun Molenaar
Teun Molenaar
Waterschap Zuiderzeeland
Projectmanager
Bart Hansma
Bart Hansma
Platform WOW
Projectleider ikonderzoekwegen, dagvoorzitter

Samenvatting

In het plenaire deel ging Teun Molenaar (Waterschap Zuiderzeeland) in op hoe je duurzame oevers aanlegt en hoe je omgaat met agrariërs. Neem je de grond over of neem je deze in bruikleen? Vervolgens vertelde Richard Pool (Rijkswaterstaat) over de MKI- en LCC-aspecten van duurzame oevers. Jos Wieggers presenteerde (Rijkswaterstaat) daarna een aantal varianten van natuurvriendelijke oevers.

In breakoutrooms konden de deelnemers met elkaar discussiëren over de thematiek, waarna we afsloten met een paneldiscussie en een vraag en antwoord sessie met de deelnemers.

Belangrijke inzichten

Duurzame oevers hebben de toekomst. Naast milieuvriendelijker zijn ze met een uitgekiend beheer en onderhoud niet duurder dan conventioneel aangelegde oevers en leveren ze een stevige bijdrage aan de verbetering van de biodiversiteit. 

Er is veel interesse om meer te doen met duurzame en natuurvriendelijke oevers maar het staat nog relatief in de kinderschoenen ten opzichte van andere GWW-gebieden.

Politiek draagvlak kan een enorme steun zijn (ecologisch belang en biodiversiteit), maar ook een obstakel (focus op economisch belang). De realiteit is dat duurzame en natuurvriendelijke oevers beide belangen kan dienen. Het kan én ecologisch winst geven én op het gebied van kosten en onderhoud gezien over de hele levenscyclus. Daarnaast kan met nieuwe innovaties zware beroepsvaart samengaan met duurzame oevers.

Er is veel te leren van elkaar als Nederlandse beheerders maar ook vanuit het buitenland. Vanuit de internationale PIANC-groep komt eind 2021 een beslisboom die je als beheerder kunt gebruiken om te bepalen hoe en wanneer je duurzame en/of natuurvriendelijke oevers het beste kunt kiezen.

Data over de milieu- en kostenwinst van duurzame en natuurvriendelijke oevers helpt om je eigen organisatie mee te krijgen. Onderzoek hierover zullen we binnenkort delen.

Kijk de sessie terug (1,5 uur)

Organisatoren

Rijkswaterstaat
Platform WOW
Waterschap Zuiderzeeland
Duurzame oevers
Terugblik verdiepingssessie onderzoek kansen en opbrengsten duurzame oevers
Duurzame oevers
Terugblik verdiepingssessie natuurvriendelijke oevers op schaal aanleggen in de praktijk
Duurzaamheid
Terugblik verdiepingssessie Internationaal perspectief en beslisboom voor natuurvriendelijke oevers