Terugblik verdiepingssessie onderzoek kansen en opbrengsten duurzame oevers

Over deze sessie

In deze sessie nam Richard Pool van Rijkswaterstaat ons mee in de duurzaamheid en kosten die verschillende duurzame oevers met zich meebrengen op basis van een recent onderzoek door RHDHV in opdracht van Rijkswaterstaat. Dit deed hij aan de hand van onder meer de MKI (MilieuKostenIndicator) en LCC (Life Cycle Costing) aspecten. Opvallend was dat er veel behoefte is om het verduurzamen van oeverconstructies verder en meer gestructureerd op te pakken. Er is nog weinig algemene kennis over dit onderwerp aanwezig. De deelnemers van de sessie lieten zien dat aanlegkosten niet zozeer als belangrijkste criterium wordt gezien. Daarnaast is er veel aandacht voor de meer ecologische aspecten van oevers (nog los van de natuurvriendelijke oever). En als laatste werd ook mooi bevestigd dat er een soort 50/50 verhouding is ten aanzien van het toepassen van composietoplossingen i.r.t. de plasticdiscussie. Deze sessie is niet terug te zien. Je kunt Richard wel persoonlijk benaderen via onderstaande contactgegevens. Ook is zijn presentatie hieronder te downloaden. 

 

Spreker

Richard Pool

Rijkswaterstaat

Adviseur

Richard Pool

Samenwerkingspartners

Logo Rijkswaterstaat
Logo Platform WOW
Duurzaamheid
Terugkijken: Verkennende bijeenkomst De oever van de toekomst
Duurzame oevers
Terugblik verdiepingssessie natuurvriendelijke oevers op schaal aanleggen in de praktijk
Duurzaamheid
Terugblik verdiepingssessie Internationaal perspectief en beslisboom voor natuurvriendelijke oevers