Hoe zorgen we samen, als beheerders van onze wateren en vaarwegen, voor duurzame, natuurlijkvriendelijke en daarmee toekomstbestendige oevers? Deze vraag stond centraal tijdens de bijeenkomst op 18 januari waar 200 vaarweg- en waterprofessionals aan deelnamen. De volgende projecten lichtten hun projecten en programma's toe:
Het Oeverprogramma van de provincie Noord-Holland door Jelte Loggen, programmamanager Bodem & Groen en Quirijn Huiskes, projectmanager Bodem en Groen
Verruiming van de Twentekanalen en de aanleg van natuurvriendelijke oevers: welke keuzes zijn gemaakt en wat zijn de leer ervaringen voor anderen? Door Sergé Bogaerts, adviseur ecologie bij Rijkswaterstaat
Proef met o.a. oeverplanten in de Innovatieproeftuin van de Diergaarde Blijdorp door Lindsey Schwidder, Project manager water bij Innovation & Impact Centre TU Delft
Er wordt een oproep gedaan om mee te werken aan de vernieuwing van zes mooie publicaties over natuurvriendelijke oevers.
Verdieping op het thema
Binnenkort gaat Platform WOW in conclaaf over het vervolg. We verwachten dat we hier eind februari/begin maart meer over kunnen delen. Wat hier zeker in wordt meegenomen is de behoefte op verdieping, ingebracht door de deelnemers.
CROW is op zoek naar personen met generieke kennis van natuurvriendelijke oevers (NVO's). Met name vertegenwoordigers uit gemeenten, waterschappen, provincies en (water)bouwbedrijven. De reden hiervoor is dat CROW de zes publicaties uit het jaar 1999 over NVO's gaat actualiseren. De publicaties zijn allesomvattend: van ontwerp, tot aanleg, tot flora en fauna beheer. Het geeft de ontwerper, aannemer en beheerder verschillende tools om tot een weloverwogen aanpak te komen.
Het stappenplan om te komen tot herziening
De actualisatie start met een verkenning, waarin we in hoofdlijnen bepalen welke onderdelen vervallen, worden gewijzigd, of worden toegevoegd.
De verkenning resulteert in een geannoteerde inhoudsopgave en een projectplan inclusief globale begroting.
Zodra de financiering rond is start de uitvoering, eventueel in fases.
Wat wordt jouw rol?
Jij helpt mee met het uitvoeren van de verkenning door jouw kennis in te brengen in de werkgroep. Ook ben je bereid jouw achterband met experts te raadplegen en maak jij tijd vrij om aan circa vier bijeenkomsten deel te nemen. Wil jij graag bijdragen aan de nieuwe publicaties? Neem dan contact op met Marijn.
Presentatie Duurzame Oevers Januari 2022 Door Provincie Noord Holland
pdf · 5 MB
Presentatie Duurzame Oevers Januari 2022 Door Rijkswaterstaat
pdf · 4 MB
Presentatie Duurzame Oevers Januari 2022 Door TU Delft
pdf · 11 MB
Video aanpak duurzame oevers - provincie Noord-Holland
Quirijn Huiskes (Projectleider Duurzame Oevers provincie Noord-Holland) legt uit hoe een vaarweg dankzij tweedehands damwanden is voorzien van nieuwe duurzame oevers. En hoe dit leidde tot een enorme CO2-besparing.
Achtergrondinformatie
Interview met Sergé Bogaerts over natuurvriendelijke inrichting bij de Twentekanalen