CHAPLIN biobased en circulair asfalt

Overheden, bedrijven en kennisinstellingen werken landelijk samen om bitumen, het fossiele bindmiddel in asfalt, te vervangen door biobased grondstoffen die de CO2-uitstoot sterk reduceren.

Projectbeschrijving

In de grondstoffen- en energie transitie schakelen we over van fossiele bronnen naar biobased- en circulaire bronnen. Als dit op een goede manier gedaan wordt, kunnen zeer sterke CO2-reducties voor asfalt gerealiseerd worden.

De ambitie van dit project is een technologie voor biobased bindmiddel te ontwikkelen die uiteindelijk 100% vervanging van fossiel bitumen door biobased bindmiddel mogelijk maakt, eventueel te bereiken via een “ingroeimodel”, analoog aan het brandstof bijmeng model (E10, etc). Bovendien zal het biobased bindmiddel volledig compatibel moeten zijn met fossiel bitumen zodat het ook kan worden gebruikt bij de productie van hoogwaardige asfaltmengsels met een groter aandeel hergebruik.

Dit is een open innovatie ontwikkeling zodat het optimale resultaat snel en efficiënt bereikt wordt en breed in de markt doorgevoerd voor maximal impact.

Projectdetails

Regio: Landelijk

Samenwerkingspartners: Rijkswaterstaat, provincies, gemeenten, aannemers, leveranciers en kennisinstellingen

Relevant voor: iedereen die zich bezighoudt met de ontwikkeling, aanleg of beheer van asfalt

Hoe meer overheden zich bij CHAPLIN aansluiten, hoe sneller de ontwikkeling zal gaan.

Infocaster.PlatformWOW.Web.Models.Pages.Image Joop Groen

Contactpersoon

Joop Groen
Joop Groen
Circular Biobased Delta (CBBD)
Programma directeur

Bekijk meer inspiratieprojecten