Ontmoeten, kennis delen en informatie uitwisselen - interview met Bart van den Berg
Bart van den Berg, geboren en getogen in Limburg, is directeur bij Waterschap Limburg. Met een uitgebreide achtergrond in weg- en waterbeheer, onder andere opgedaan bij Rijkswaterstaat en de provincie Limburg, werkt hij samen met vertegenwoordigers van provincie en gemeenten aan de opzet van een WOW Limburg. Hij gelooft dat WOW altijd nodig zal blijven.
Extreme weersomstandigheden
"In Zuid-Nederland (Limburg, Brabant en Zeeland) willen we de regionale WOW’s nieuw leven inblazen," vertelt Bart. "In Limburg hebben we vorig jaar een eerste bijeenkomst georganiseerd en voor dit jaar staan er nog twee op de planning. Ons doel is om kennisdeling en samenwerking in de regio te stimuleren. De uitdagingen in Limburg zijn groot. In 2021 hadden we te maken met hoog water, wat een ramp tot gevolg had. In Noord- en Midden-Limburg hebben we te maken met droge zandgronden, die kwetsbaar zijn tijdens lange droge periodes, terwijl extreme regenval in Zuid-Limburg leidt tot overstromingen en wateroverlast. We moeten ons watersysteem klimaatadaptief inrichten om extreme omstandigheden beter te kunnen opvangen."
Platform voor ontmoeten
Bart: "Vorig jaar organiseerden we samen met het Platform Omgevingsmanagement (POM) een bijeenkomst voor weg- en waterbeheerders. Daar kwam aan de orde hoe je in je wegontwerp afstromend water op de juiste manier kunt verwerken, samen met het bestaande watersysteem. Dit soort bijeenkomsten zijn cruciaal om kennis te delen en samen naar oplossingen te zoeken. De kern van platform WOW is ontmoeten, kennis delen en informatie uitwisselen. Ik ben van mening dat we ons voornamelijk moeten richten op het organiseren van webinars en bijeenkomsten waarin professionals hun ervaringen delen, zodat anderen daarvan kunnen leren."
Over grenzen
"Tijdens de bijeenkomsten zie je dat mensen van het waterschap samenwerken met wegbeheerders van gemeenten, de provincie en Rijkswaterstaat. Ze praten over gemeenschappelijke problemen zoals wateroverlast, duurzaamheid, exotenbestrijding en technologische ontwikkelingen en zoeken samen naar oplossingen. Dit soort ontmoetingen hebben alleen maar meerwaarde. Het stimuleren van ontmoetingen en kennisdeling is van alle tijden en zal altijd relevant blijven. We moeten blijven investeren in deze ontmoetingen, want samenwerking is essentieel om de uitdagingen van klimaatverandering en milieuveranderingen aan te pakken. Door samen te werken, kunnen we oplossingen vinden voor problemen die zich niet aan grenzen houden, zoals de bestrijding van exoten en het omgaan met extreme weersomstandigheden. Als we ons concentreren op onze hoofdtaak, het stimuleren van ontmoeten en kennis delen, dan kunnen we veel bereiken. Dat is iets van alle tijden en dat is nooit klaar."