IFD-dialoog - circulair bouwen: hoe dan?

Introductie

Op donderdag 14 april organiseren we samen met de organisatie IFD in de GWW en Platform Bruggen een regionale IFD-dialoog in Zwolle. Tijdens deze fysieke bijeenkomst gaan we met een groep overheidsmedewerkers uit de provincies Overijssel en Gelderland in gesprek over wat er nodig is om de principes van circulair bouwen met IFD (Industrieel, Flexibel en Demontabel) in projecten mee te nemen. Want hoewel het toepassen van de NTA’s voor IFD-bouwen van bruggen relatief eenvoudig is en veel oplevert op het gebied van efficiëntie, circulariteit, duurzaamheid en minder hinder, is de kennis van het ‘hoe’ en de impact op de organisatie is nog niet breed beschikbaar.

In de IFD-dialoog willen we deze kloof dichten. Aan de hand van praktijkvoorbeelden geven we je inzicht in wat IFD is en hoe het zich verhoudt tot andere circulaire maatregelen, hoe je het kan toepassen en hoe collega's binnen de leeromgeving van IFD in de GWW hierin kunnen helpen. Ook gaan we het gesprek aan waar de drempels liggen en wat de kansen en risico's zijn.

Heb jij in je werk te maken met het bouwen, renoveren of vervangen van bruggen? En wil je een belangrijke bijdrage leveren aan duurzaamheid en circulariteit? Schrijf je in!

Praktische informatie

Locatie
Provinciehuis Overijssel, Luttenbergstraat 2, 8012 EE Zwolle
Evenementdatum
14 april 2022
Tijd
14:30 - 17:00 uur
Kosten
geen
Doelgroep
Alleen voor overheid. Interessant voor onder andere beheerders, constructeurs, inkopers, projectleiders, teamleiders, programmamanagers, etc
Contactpersoon WOW
Willem de Kock
Projectleider Kennisdeling en Samenwerking

Programma

Het programma wordt binnenkort bekend gemaakt. We laten zien wat IFD is en hoe het al wordt toegepast op verschillende plekken. Ook nemen we je mee in alle projectfasen en zijn daarbij vooral benieuwd waar jij als overheidsmedewerker tegenaan loopt. 

Waarom IFD?

Komende decennia zijn duizenden bruggen in Nederland toe aan vervanging of renovatie. Dit willen we als sector op een efficiënte, innovatieve, maar vooral ook duurzame manier aanpakken. Een oplossing kan zijn IFD: Industrieel, Flexibel en Demontabel bouwen. Deze methode maakt gebruik van gestandaardiseerde, fabrieksmatig geproduceerde brugelementen om bruggen circulair te ontwerpen en snel en efficiënt te bouwen. De elementen passen precies in elkaar, kunnen snel aangebracht en vervangen worden en zijn geschikt voor hergebruik.

Een diverse vertegenwoordiging van aannemers, ingenieursbureau's, toeleveranciers, overheden en kennisinstituten heeft Nederlands Technische Afspraken (NTA) gemaakt om de IFD-principes voor vaste en beweegbare bruggen te realiseren. Deze kunnen relatief eenvoudig worden voorgeschreven in projecten die tot op VO-niveau raakvlakdetails en functionele eisen omschrijven. Dit uniformeert bruggen door heel Nederland en stimuleert de markt om hier concrete oplossingen op te bieden.

Samenwerkingspartners