Terugkijken: Energie opwekken uit water

Afsluitdijk

Afsluitdijk

Op vrijdag 27 oktober gaven Pieter Hack van Blue Energy en Jeroen de Bruin van Netwerk Aquathermie een webinar over energie opwekken uit water.

Pieter Hack vertelt over RED-Blue Energy technologie. Dit is energie die wordt opgewekt doordat twee waterstromen met een verschillend zoutgehalte bij elkaar worden gebracht. Jeroen de Bruin vertelt namens het Netwerk Aquathermie wat zich afspeelt in de sector en welke ontwikkelingen interessant zijn om te volgen. Aquathermie is een vorm van omgevingswarmte, waarbij je energie haalt uit het water. Vaak wordt dit gebruikt voor de verwarming (en ook koeling) van een woning of een gebouw.

Hieronder vind je de video, de sheets en de antwoorden op de vragen die tijdens het webinar niet meer behandeld konden worden.

Kijk het webinar terug (1 uur)

Sprekers

Pieter Hack
Pieter Hack
Blue Energy
Jeroen de Bruin
Jeroen de Bruin
Netwerk Aquathermie
Verbinder Governance & Financiering

Meer informatie

RED (Reverse ElectroDialysis) is een vorm van duurzame winning van energie. De ‘brandstof’ bestaat uit zoet en zout water. Rivieren monden uit in zee en het zoete water mengt zich daar met het zoute water. Dit zijn de meest voor de hand liggende geschikte locaties voor de toepassing van RED. Een deel van het rivierwater wordt samen met zeewater geleid langs een membraanstapel in een behuizing, de zogenaamde RED-stack. Hier heeft het bedrijf REDstack dan ook zijn naam aan ontleend. Zout en zoet water worden in de stack gecontroleerd, gemengd en met dit proces wordt elektrische energie gewonnen. Het resulterende brakke water wordt in zee teruggebracht en de elektrische energie wordt aan het net geleverd en vandaar gedistribueerd. De op deze manier gewonnen energie wordt veelal Blue Energy genoemd. Meer over Red Stack

Het Netwerk Aquathermie brengt de mogelijkheden in kaart om met aquathermie gebouwen te verwarmen en/of te koelen om zo een versnelling te brengen in de warmtetransitie. Via deze website deelt het netwerk nieuws, kennis en praktijkervaringen over aquathermie en onderhoudt contact met elkaar. Het netwerk komt voort uit de Green Deal Aquathermie. Meer over Netwerk Aquathermie

 

Droogte
Terugkijken: Think Big, Act Small, een oproep voor de Nederlandse watersector
Weersextremen en de watersector
Terugkijken: waterwebinar #2: Water in en om onze veeleisende steden
Weersextremen en de watersector
Kijk terug: webinar Innoveren en digitaliseren in de watersector
Afvalwater
Terugkijken webinar Grondstoffen terugwinnen uit afvalwater
Weersextremen en de watersector
Terugkijken: webinar Waar beweegt de Nederlandse watersector zich naartoe?