Terugblik: dag van de circulariteit 2023

Terugblik

De Dag van de Circulariteit bruiste van de energie! Met honderden circulaire doeners vanuit de gehele keten zochten we samen naar oplossingen voor het verduurzamen van de bouw, zodat we de doelen van 2030 kunnen behalen.

Het mooie aan deze dag is de herkenning over en weer,” vertelden Edwin Koevoets en Han van Cruijningen van de Provincie Utrecht. Je ziet dat andere gemeenten en provincies op een soortgelijke manier bezig zijn met hun circulaire vraagstukken en dat bevestigt dat we op de goede weg zijn. Ook het gesprek tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers is erg waardevol, dat krijgt een versnelling op een dag als deze.”

dag circulariteit 2023

Ook Sara Rademaker van de Gemeente Utrecht merkt dat de verbinding een belangrijk element is van de Dag van de Circulariteit. “Er is nog niemand die de heilige graal al gevonden heeft als het gaat om circulariteit. Daarom is het belangrijk dat we niet alleen delen wat onze successen zijn, maar ook in welke zoektocht we als organisaties nog zitten. Bij de gemeente Utrecht zijn we druk bezig met het creëren van draagvlak, zowel bij bestuur en MT als op de werkvloer. We gaan anders werken en we weten nog niet altijd precies hoe dat in de praktijk uitpakt. Door daar open over te zijn, kom je echt met elkaar in gesprek en kun je samen tot oplossingen komen die wellicht nog niet eerder waren bedacht.”

Joop de Groot van Gemeente Oss haalde inspiratie uit de voorbeelden en ervaringen die werden gedeeld, zowel tijdens de sessie als bij de stands van de kennismarkt. "Met sommige ideeën kan ik morgen aan de slag en soms zie ik ook zaken die niet bij me passen. Beiden zijn nuttig omdat het je bewust maakt van je eigen praktijk."

In het Magazine van BouwCirculair staan de verhalen en een impressie van de dag. De sheets van de themasessies staan op de website van de Dag van de Circulariteit. Met veel dank ook aan de andere organisatoren Provincie Utrecht, Duurzaam GWW en Transitiepad Duurzame wegverharding.

dag circulariteit basiliek

Samenwerkingspartners