Terugblik en sheets bijeenkomst biobased asfalt in Vlissingen

Terugblik

Op donderdag 23 maart kwamen we met een diverse groep van overheden bij elkaar om naar een heel duurzaam stukje weg in Vlissingen te kijken. Circular Biobased Delta legde daar in samenwerking met de aannemer H4A, provincie Zeeland en andere overheden een proefvak van biobased asfalt aan, waarbij zowel de onderlaag, de tussenlaag als de toplaag biobased zijn. Op die manier biedt asfalt de mogelijkheid om CO2 op te slaan voor een langere tijd. 

Joop Groen - CBBD

Joop GroenJoop Groen vertelde eerst namens het programma CHAPLIN hoe zij het asfalt hebben ontwikkeld en welke voordelen er zijn bij toepassing. Circular Biobased Delta heeft in samenwerking met de aannemer en overheden door het hele land proefvakken met biobased asfalt gerealiseerd. "De samenwerking tussen wegbeheerders, aannemers en kennisinstellingen in CHAPLIN is een solide basis voor een grote sprong in duurzame wegverharding," aldus Joop. "Alleen start je snel maar samen komen we verder."

Martijn Verschuren - H4A

Vervolgens kwam Martijn Verschuren van de aannemer H4A aan het woord over het ontstaan van het toepassen van lignine in asfalt en wat er hierdoor procesmatig is bereikt. Daarbij benadrukte hij dat het belangrijk is om niet te lang in de wachthouding te zitten: "We kunnen heel veel praten, maar we komen écht verder door te doen."

Wilko Heij - Provincie Zeeland

ProefvakWilko Heij van de provincie Zeeland lichtte de ervaringen toe die zijn opgedaan door het toestaan van het biobased asfalt op de openbare weg.

Kijk hieronder voor de sheets, de locatie van het proefvak en links naar meer informatie.

Het is belangrijk dat we in onze contracten ruimte bieden voor innovatie.

Infocaster.PlatformWOW.Web.Models.Pages.Image Christiaan Ruckert, Waterschap Hollandse Delta (deelnemer)

Sprekers

Joop Groen
Joop Groen
Circular Biobased Delta (CBBD)
Programma directeur
Martijn Verschuren
Martijn Verschuren
H4A
Manager Business Development
Wilko Heij
Wilko Heij
Provincie Zeeland
Asset specialist verhardingen Provincie Zeeland