Terugkijken: Inleiding duurzaamheid en klimaatverandering

Introductie

In dit eerste college uit de reeks Samenwerken aan een duurzame toekomst gaf Monique van Alphen van Antea Group een inleiding op het thema klimaatverandering en duurzaamheid.

Tip: Gebruik de links in de omschrijving van de video om direct naar het onderdeel van jouw interesse te gaan.

Kijk het college terug (1:45 uur, met inhoudsopgave)

Samenvatting

Dit college is een perfecte inleiding voor iedereen die in zijn werk met het thema duurzaamheid aan de slag wil. Monique van Alphen vertelt in haar presentatie eerst wat klimaatverandering en duurzaamheid inhouden, op welke manieren je ernaar kunt kijken en hoe we er als organisaties mee om kunnen gaan. Ook behandelt ze verschillende instrumenten die zijn ontwikkeld om naar duurzaamheid te kijken. Denk aan de Ladder van Lansink, SDG's, People Planet Earth, TRL en cradle to cradle. 

Monique van Alphen in de collegezaalDaarna gaat ze in op hoe we er als organisaties voor kunnen zorgen dat we daadwerkelijk resultaten behalen. Dat begint bij het hebben van een concrete visie en eindigt met het behalen van een duurzaam resultaat maar ook met het lerende effect voor je organisatie, zodat je het steeds beter kunt gaan doen. Instrumenten die aan de orde komen zijn het Sankey diagram, MKI, de Plan Do Check Act-cyclus en KPI's.

Daarna gaat Monique in op haar eigen praktijk, waarin Duurzaam GWW, Ambitieweb en de Omgevingswijzer aan de orde komen. Ook behandelt ze praktijkvoorbeelden en inspirerende projecten zoals de Ankerweg in Amsterdam, Prins Bernhardlaan in Haarlem, ReSource, Klimaatadaptatie in Haarlem, Biobased Proeftuin N231.

Spreker

Monique van Alphen

Antea Group

Projectleider contracten

Samenwerkingspartners

Duurzaamheid
Terugkijken open college Ontwikkelingen en uitdagingen voor een emissieloze bouwplaats
Duurzaamheid
Terugkijken open college Stikstof en stikstofberekeningen
Duurzaamheid
Terugkijken - Open college biodiversiteit
Duurzaamheid
Terugblik Open college energietransitie
Klimaatadaptatie
Terugkijken college Wie betaalt klimaatadaptatie?
Circulair
Terugblik open college Circulair bouwen: van ambitie tot praktijk
Circulair
Terugkijken: open college Maatschappelijke Kosten en Baten Analyse (MKBA)