Terugkijken: Gebruik van de Human Factors Toetsmethodiek

Introductie

Op 2 juli organiseerden we samen met Intergo, provincie Zuid-Holland en Rijkswaterstaat een online kennissessie over het gebruik van de Human Factors toetmethodiek. Een instrument dat beheerders gezamenlijk ontwikkelden t.b.v. veiligheid op beweegbare objecten. Jouke Rypkema (Intergo) keek terug op de totstandkoming, doorontwikkeling en validatie van de methodiek. Bert Kremer (Provincie Zuid-Holland) en Thido Arts (Rijkswaterstaat) deelden hun ervaringen met het toepassen van de methodiek in de praktijk. Kijk de sessie hieronder terug.

Kijk het webinar terug (54 min.)

De resultaten van de Human Factors toets brachten nieuwe inzichten. Ondanks dat objecten al aan alle technische eisen en normen voldeden! De toets maakt nu standaard onderdeel uit van het onderhoudsplan van de provincie. De methodiek helpt ons een uniforme aanpak toe te passen.

Bert Kremer van de provincie Zuid-Holland

Sprekers

Jouke Rypkema
Jouke Rypkema
INTERGO
Human centred design | traffic and infrastructure
Thido Arts
Thido Arts
Rijkswaterstaat
Adviseur Integraal Veiligheidsmanagement VWM
Bert Kremer
Bert Kremer
Provincie Zuid-Holland
Hoofd Eenheid Advies Gebruik Assets

Over de toetsmethodiek

In 2019 ontwikkelden verschillende beheerders in gezamenlijkheid met Intergo, de Human Factors toetsmethodiek voor beweegbare objecten. De methodiek geeft inzicht in de samenhang en interactie tussen mens, techniek, organisatie en omgeving en de gerelateerde veiligheidsrisico’s. Toepassing van de methodiek leidt tot aanbevelingen op het gebied van human factors om de veiligheidsrisico’s aan te pakken. Ondertussen is de methodiek een aantal keren toegepast door beheerders en vervolgens gevalideerd. 

Samenwerkingspartners

Platform WOW
Human Safety Academy
Provincie Zuid-Holland
Rijkswaterstaat