Terugblik workshop Aan de slag met circulariteit

Bijeenkomst voor Brabantse overheden

Introductie

Samen met overheden uit heel de provincie Brabant bogen we ons tijdens deze bijeenkomst over de implementatie van duurzaamheid en circulariteit. 

Carla Vosmaer (Provincie Noord-Brabant en INDUSA) lichtte het programma INDUSA (Innovatie, Duurzaamheid en Samenwerking) toe. Een samenwerkingsinitiatief van Bouwend Nederland, de provincie Noord-Brabant en de B5 steden, dat werkt aan vernieuwende oplossingen voor een duurzame weginfrastructuur. Het samenwerkingsverband richt zich ook op kleine en middelgrote gemeenten om voor hen inzicht en overzicht omtrent kennis over en toepassing van circulariteit te verschaffen. Lees meer over INDUSA

Vervolgens nam Daaf de Kok van BouwCirculair ons mee in de verduurzaming en circulaire opgave van de GWW sector. Centraal stonden de tien tools gekoppeld aan de betreffende bouwfasen waarin ze toegepast kunnen worden, zoals DuboCalc in de ontwerpfase. Voor de meeste deelnemers een herkenning van de aanleiding en noodzaak van de opgave en een inkijkje in de verschillende tools.

Aan de hand van een hele concrete casus in de groepssessies onder begeleiding van de Carla Vosmaer, Daaf de Kok en Martin Damman (BouwCirculair) gingen we in gesprek over hoe je zelf de stap kan zetten in het toepassen van de circulaire principes en wat of wie je daarvoor nodig hebt.

Het vervolg

De verwachting is dat er de komende periode meer sessies over dit onderwerp georganiseerd gaan worden. Schrijf je in voor onze mailings om op de hoogte te blijven van nieuwe WOW-evenementen.

Sprekers

Daaf de Kok
Daaf de Kok
BouwCirculair
Adviseur
Martin Damman
Martin Damman
BouwCirculair
Initiatiefnemer BouwCirculair
Carla Vosmaer
Carla Vosmaer
Provincie Noord-Brabant
Contractmanager Team Onderhoud / Adviseur verduurzaming Infra
Willem de Kock
Willem de Kock
Platform WOW
Projectleider Kennisdeling en Samenwerking

Over dit evenement

40% van de hoeveelheid afval is bouw- en sloopafval. Dit neemt verder toe door de bouw op inbreidingslocaties. De toepassing als fundatiemateriaal onder wegen neemt echter af. Verder is er sprake van een lineaire economie: van circulariteit binnen de waardeketen is nog nauwelijks sprake. In het kader van klimaatverandering is een verlaging van het primaire grondstoffengebruik van groot belang en ook mogelijk. In deze workshop onderzochten we samen met Brabantse overheden hoe we dit voor elkaar kunnen krijgen.

Organisatoren

Platform WOW
Provincie Noord-Brabant
Indusa