Terugblik Mobility meets Philosophy in de regio: Apeldoorn

Introductie

Woensdagochtend 28 oktober stond in het teken van een duurzame bereikbaarheid van de stad. Samen met NMTM organiseerde Platform WOW de Meet Up Mobility Meets Philosophy. Dit keer Bij de gemeente Apeldoorn. Met als doel: anders kijken naar de mobiliteitsopgaven waar we voor staan. Wim Willems trapte de sessie af met Socrates: ‘Onwetendheid is de bron van alle kwaad. Ik hoop dat we na vandaag alwetend zijn als het gaat om de mobiliteitsopgave in onze prachtgemeente.’

Sprekers

Wim Willems
Wim Willems
Gemeente Apeldoorn
Wethouder
Jan Hendrik Bakker
Jan Hendrik Bakker
zelfstandig
Filosoof, journalist
Coen Simon
Coen Simon
Filosofie Magazine
Editor-in-chief

Belangrijkste inzichten

  • Wonen is meer dan het hebben van een huis. Het is het beleven van een duurzame verbinding met jouw omgeving. We –bouwers, beleidsmakers, beheerders, ondernemers, bewoners- kunnen vooral samen optrekken in het duurzaam mooi maken van die plek.
  • Mobiliteit is niet te vangen in rekenmodellen over van A naar B op zich. We gaan namelijk ook ergens over, langs en doorheen. Mobiliteit moet geïntegreerd in de visie op wonen, werken en recreëren in en om een stad.
  • De ontwikkeling van digitale technieken maakt dat we voortdurend op verschillende plekken tegelijk zijn. Dat betekent een razend snelle verandering van begrippen bereikbaarheid en nabijheid. Dit betekent dat we de mobiliteitsvraagstukken niet meer kunnen benaderen zoals we dat deden.
  • Moeten we soms niet de behoefte veranderen, in plaats van erin te willen voorzien? Soms voorziet een oplossing namelijk in een andere, maar net zo belangrijke, nu nog onbekende behoefte.
  • Misschien is onbereikbaarheid van een stad wel helemaal geen spannend doel!

Conclusie: De dialogen met de filosofen hadden langer door mogen gaan. Tegelijk geeft het een prikkel tot anders denken. In zo’n bijeenkomst kom je niet tot een oplossing, wel tot gedachten die kunnen resulteren in een andere aanpak.

Ook anders kijken naar jouw opgave?

Op 18 november werpen we de filosofische blik op vraagstukken rondom gemeente Eindhoven. Wil jij ook anders kijken naar de opgave waar jij mee bezig bent? Neem dan contact op met Platform WOW.

Samenwerkingspartners

Platform WOW
Gemeente Apeldoorn
NMTM
Week van de WOW-factor
Terugblik Meeloopdagen 2020
Week van de WOW-factor
Terugblik Droogteschool Scheepvaart
Week van de WOW-factor
Terugkijken: webinar AI en Assetmanagement
Week van de WOW-factor
Terugblik online werksessies Route Circulair
Week van de WOW-factor
Terugblik inspiratiesessie Werk vanuit je eigen (veer)kracht aan een toekomstbestendige infrastructuur
Week van de WOW-factor
Goodies Young Professionals Kennisfestival 2020