De Oever van de Toekomst

Samen naar duurzaam en toekomstbestendig beheer

Introductie

Duurzame en natuurvriendelijke oevers hebben de toekomst. Naast beter voor het milieu zijn ze met een uitgekiend beheer en onderhoud niet duurder dan conventioneel aangelegde oevers en leveren ze een stevige bijdrage aan de verbetering van de biodiversiteit. Maar hoe zorgen we samen voor een duurzamer en toekomstbestendig beheer? 

Op 20 mei namen we deze vraag in een eerste verkennende sessie onder de loep (je kunt de sessie hier terugkijken). Op maandag 28 juni en dinsdag 29 juni organiseren we samen met Rijkswaterstaat en Waterschap Zuiderzeeland drie verdiepingssessies waarin we verschillende aspecten van het werken met duurzame oevers verder uitwerken.

  • Verdiepingssessie Onderzoek kansen en opbrengsten duurzame oevers
    Maandag 28 juni van 09.00 - 10.00 uur vertelt Richard Pool van Rijkswaterstaat ons over de duurzaamheid en kosten die verschillende duurzame oevers met zich meebrengen op basis van een recent onderzoek door RHDHV in opdracht van Rijkswaterstaat. Dit doet hij aan de hand van onder meer de MKI (MilieuKostenIndicator) en LCC (Life Cycle Costing) aspecten.
  • Verdiepingssessie Natuurvriendelijke oevers op schaal aanleggen in de praktijk
    Maandag 28 juni van 16.00 - 17.00 licht Teun Molenaar van Waterschap Zuiderzeeland aan de hand van verschillende voorbeelden toe, wat je in de praktijk van de aanleg van natuurvriendelijke oevers tegenkomt, onder meer in onderhandeling met agrariërs. Zijn organisatie legt de meeste kilometers natuurvriendelijke oevers aan van heel Nederland.
  • Verdiepingssessie Internationaal perspectief en beslisboom voor natuurvriendelijke oevers
    Dinsdag 29 juni van 16:00 - 17:00 gaat Jos Wieggers van Rijkswaterstaat verder in op de kansen en risico’s van natuurvriendelijke oevers voor beheerders. Jos neemt onder meer zijn internationale ervaringen mee vanuit de PIANC-groep en vertelt over een beslisboom die je als waterbeheerder vanaf eind 2021 kunt gebruiken om te besluiten welk type oever je het beste kunt kiezen in welke situatie.

Schrijf je nu in

Organisatoren

Platform WOW
Waterschap Zuiderzeeland
Rijkswaterstaat
Duurzame oevers
Verdiepingssessie 1: Onderzoek kansen en opbrengsten duurzame oevers
Duurzame oevers
Verdiepingssessie 2: Natuurvriendelijke oevers op schaal aanleggen in de praktijk
Duurzaamheid
Verdiepingssessie 3: Internationaal perspectief en beslisboom voor natuurvriendelijke oevers
Duurzaamheid
Terugkijken: Verkennende bijeenkomst De oever van de toekomst