Circulaire innovatie bij onderhoud asfalt in Noardeast-Fryslân

Innovatieve proef in Noardeast-Fryslân waarbij asfalt gerecycled werd bij onderhoudswerkzaamheden.

Projectbeschrijving

De gemeente Noardeast-Fryslân heeft in 2022 een innovatieve proef gedaan bij onderhoudswerkzaamheden aan het asfalt op de Koailoane bij Ferwert. Bij dit onderhoud van de weg stond circulaire innovatie voorop: de bestaande asfaltlaag is van de weg gehaald, gefreesd en hergebruikt in nieuwe lagen voor dezelfde weg. Door het gebruik van bestaand materiaal is er minder aanvoer van grondstoffen nodig en kan het verkeer sneller weer over de weg rijden. De keuze voor deze methode leidde tot minder kosten, materiaalgebruik en CO2-uitstoot, en maakte de inzet van asfaltbewapening overbodig.

Projectdetails

Regio: gemeente Noardeast-Fryslân 

Samenwerkingspartners: gemeente Noardeast-Fryslân, KWS 

Relevant voor: gemeenten, wegbeheerders, inkopers, projectleiders en programmamanagers

Contactpersoon

Wytze Jouke Hoeksma
Wytze Jouke Hoeksma
Gemeente Nordeast-Fryslan
Coördinator Belied en behear

Bekijk meer inspiratieprojecten