Innovatie uit Groningen vindt zijn weg in Nederland én België

Bron: gemeente Groningen, aanleg GemGro Reflection
Lichtreflecterend asfalt
Toen Ronald Rosman, technisch specialist wegen bij de gemeente Groningen, begon met de ontwikkeling van lichtreflecterend asfalt, had hij niet kunnen voorzien hoe groot de impact zou worden. “In onze woonwijken bleven we maar geluidsreducerend asfalt leggen, terwijl dat bedoeld is voor wegen boven de 50 km per uur. Die oplossing is inefficiënt en niet duurzaam, maar ik kreeg er maar geen verandering in. Uiteindelijk besloot ik zelf een mengsel te gaan ontwikkelen: GemGro Reflection."
Wat is GemGro Reflection?
GemGro Reflection is een innovatief asfaltmengsel, dat licht reflecteert. Daardoor is er minder openbare verlichting nodig, wat energie bespaart en bijdraagt aan de reductie van CO2-uitstoot. De lichtere kleur helpt om hittestress in stedelijke gebieden te verminderen en de aanleg gebeurt bij lagere temperaturen, waardoor veel CO2 wordt bespaard. De gemeente Groningen heeft het asfalt onder leiding van Ronald open source ontwikkeld: elke gemeente of aannemer mag het toepassen zonder extra ontwikkelkosten. Ronald: “Dat vonden we heel belangrijk, want de hitte stopt niet bij de gemeentegrenzen.”

Deze bijeenkomst had een goede balans tussen theorie en praktijk. Ik neem veel inspiratie mee naar mijn eigen werk.
Inmiddels wordt het asfaltmengsel standaard toegepast in woonstraten in Groningen en ook steeds vaker opgepikt door andere gemeenten. Het veldbezoek Groningen, dat Platform WOW op 20 maart 2024 organiseerde, gaf hier een extra impuls aan. Hierbij kwamen zo’n 30 wegbeheerders, beleidsmakers en andere professionals samen om te leren over klimaatadaptieve bestrating en duurzame asfaltinnovaties zoals GemGro Reflection.
Waardevolle gesprekken en kennisdeling bij de WOW-bijeenkomst in Groningen
“We hebben ervaringen uitgewisseld met de gemeente Groningen en onze kennis over GemGro Reflection uitgebreid,” aldus deelnemer Jeroen Koster van gemeente Eemsdelta. “Wij gebruiken dit asfalt al op sommige locaties en zijn voornemens om dit op meerdere plekken in Eemsdelta toe te passen.”

Voor de provincie Fryslân was de presentatie van het innovatieve inrichtingsplan voor het centrum van Groningen en de manier waarop waterbeheer en hittestress worden aangepakt waardevol. Richard Dreis: “Als provincie spannen we ons in om de asfaltketen te verduurzamen, mede door het aantal asfaltmengsels te minimaliseren. Speciale asfaltmengsels passen minder goed bij dat beleid. In een stedelijke omgeving spelen andere overwegingen en kom je tot andere keuzes. Het is nuttig om met collega’s in gesprek te blijven, zodat je weet welke overwegingen spelen en welke keuzes worden gemaakt.”
Netwerken en kennisdeling: de kracht van samenkomen
Naast de technische inzichten was de bijeenkomst waardevol als netwerkmoment. Deelnemers gaven aan dat het niet alleen inspirerend was om over asfalt en klimaatadaptatie te praten, maar ook leerzaam. “Het is fijn om te horen hoe andere overheden problemen aanpakken en hoe de werkprocessen daar lopen.” Ronald Rosman merkt dat de belangstelling voor GemGro sinds de bijeenkomst is toegenomen. “Sinds onze innovatie op de website van Platform WOW heeft gestaan krijg ik meer vragen, ook uit België en Duitsland. Dan stuur ik de uitleg, foto’s en het certificaat en kunnen mensen zelf aan de slag.”
Sinds onze innovatie op de website van Platform WOW heeft gestaan krijg ik meer vragen.
Dat is precies waar Platform WOW voor staat: het ondersteunen van goede ideeën die vanuit de praktijk ontstaan. Niet omdat het van bovenaf wordt opgelegd, maar omdat professionals zelf zien dat het werkt. Door deze praktijkvoorbeelden te delen, zorgen we ervoor dat goede werkwijzen zich verspreiden en anderen er hun voordeel mee kunnen doen.