Kennis als drijvende kracht achter het waterschapswerk - In gesprek met Olivier Mirandolle

Interview in het kader van het jaarverslag 2024

"Iedere klap is raak"

Olivier Mirandolle werkt als projectmedewerker bij Waterschap Vallei en Veluwe. Hij bereidt projecten voor, zoals baggerwerken en anti-verdrogingsmaatregelen, en begeleidt deze. "Ik heb meer dan twintig jaar bij aannemers gewerkt en zet die ervaring nu in bij mijn werk voor het waterschap," vertelt hij. "Ik hou van snel schakelen, maar waardeer ook dat we bij het waterschap eerst goed nadenken. Dat kost soms meer tijd, maar daardoor is elke klap raak."

Netwerken en kennisdeling vindt Olivier belangrijk, zowel binnen het waterschap als daarbuiten. Hij is aangesloten bij platforms als PIANOo en het Gelders Ondergrond Overleg, waar hij actief kennis haalt én deelt over baggeren en circulair werken. Ook met Platform WOW is hij bekend. "Ik schrijf me misschien iets te enthousiast in voor de webinars," zegt hij lachend, "maar dat is ook omdat ik ze kan terugkijken. Soms zijn onderwerpen minder op mijn eigen werk van toepassing en dan stuur ik ze naar collega's door. In de breedte haal ik er altijd wel iets uit."

In de breedte haal ik altijd wel iets uit de evenementen van Platform WOW.

Olivier Mirandolle

Platform WOW als kennisradar

Platform WOW helpt Olivier om bij te blijven op het vlak actuele ontwikkelingen in het beheer van wegen, vaarwegen en water. Het platform brengt beheerders van gemeenten, waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat samen om kennis te delen en van elkaars praktijkvoorbeelden te leren. Het webinar over crisisbeheersing in Limburg maakte diepe indruk: “Het perspectief van Defensie en de openheid over wat beter kon en anders moet – dat was sterk.” Ook onderwerpen als grondgestuurd baggeren en hergebruik van damwanden sluiten aan bij zijn werk. “Meestal zie ik in een split second of iets voor mij of een collega interessant is. Doordat ik de nieuwsbrief ontvang, weet ik in ieder geval wat er speelt.”

Zonder kennisdeling zouden onze organisaties veel groter en logger zijn, denkt Olivier. “We moeten vernieuwen op zoveel fronten: het hergebruik van materialen, emissieloos bouwen en hoe we slim samenwerken met aannemers. We willen als overheid van alles, we hangen overal eisen aan, maar is dat wel realistisch en haalbaar in de markt? Als je bijvoorbeeld samen met aannemers plannen maakt over meerdere jaren, kunnen zij investeren en blijf je binnen een redelijke prijs. Daar is wel afstemming en een andere mindset voor nodig.” Die mindsetverandering begint vaak met een praktijkverhaal en Platform WOW helpt die verspreiden. “Dat is ontzettend waardevol," aldus Olivier.

Bladbaggeren

Vanuit de behoefte aan vernieuwing ontstond ook Olivier zijn idee voor bladbaggeren. “Dat houdt in dat je de bladeren uit het water haalt voordat ze verrotten. Zo verminder je de hoeveelheid bagger, voorkom je methaanuitstoot en de nutriëntenlast in het oppervlaktewater én win je grondstof voor compost.” Samen met een stagiair onderzoekt hij of het werkt. “Andere waterschappen kijken al mee via de Buyer Group Baggeren van PIANOo. Als het iets oplevert, wil ik het ook wel op een interactieve manier via Platform WOW delen.”

Iedereen is trots op zijn werk en daarom vaak bereid om het te delen.

Olivier Mirandolle

"Als je kennis niet deelt en niets vraagt, blijft je wereld beperkt," besluit Olivier. “Iedereen is trots op zijn werk en daarom vaak bereid om het te delen. Dat vind ik mooi en dat moeten we blijven doen!”

Meer informatie

Olivier Mirandolle

Waterschap Vallei en Veluwe

Projectmedewerker