Op watersafari bij Waterschap Hollandse Delta

Op een zonnige middag in april mocht Platform WOW mee met de Watersafari van Waterschap Hollandse Delta.

Langs de werken van het waterschap

Op een zonnige middag in april mocht Platform WOW mee met de Watersafari van Waterschap Hollandse Delta. Omdat we deze excursie al een aantal jaren aanbieden tijdens de Meeloopdagen, wilden we ook eens met eigen ogen ervaren waarom mensen hier dolenthousiast van terugkeren. Samen met vijftien collega’s van het waterschap stapten we in de bus naar Goeree-Overflakkee. Daar maakten we een trip langs stuwen en gemalen, stonden we op een primaire waterkering bij de Haringvliet en zagen we het noeste werk van een aantal eigenzinnige bevers. Onder de deelnemers bevond zich Marlies Happé, die haar ervaringen en inzichten met ons deelde.

Dit zou iedereen moeten doen

“Ik ben nu ruim een jaar Teamleider Dienstverlening bij Waterschap Hollandse Delta en dit is de vijfde watersafari waar ik aan meedoe,” vertelt ze. “Ook al zien sommigen het misschien als een schoolreisje, ik vind het heel belangrijk om hier prioriteit aan te geven. In mijn werk heb ik veel te maken met vragen en meldingen van burgers. Die gaan onder andere over de toestand van ons water, de stuwen en gemalen, de staat van de weg of de waterstand in de sloten. Dan is het heel nuttig als je niet alleen snapt hoe die werken in elkaar zitten, maar ook wat erbij komt kijken om dit allemaal te bouwen en in goede staat te houden. Op intranet valt hier wel over te lezen, maar dat is niet te vergelijken met het letterlijk zien en ervaren. Als je in de modder op de Oost Endesche Dijk staat en ziet hoe de kantelstuw ervoor zorgt dat de bloembollenboeren verderop genoeg water hebben. Of als je in de diepe kelders van het Joh. Koert gemaal afdaalt om de buizen te zien waardoor het water de Haringvliet in- of uit wordt gepompt…dat geeft echt een gevoel van trots!”

Marlies Happé

Alles staat met elkaar in verbinding

Het helpt ook dat de mensen die de watersafari's leiden, veel ervaring hebben. Zo is Kees Stoutjesdijk, die deze rondleiding gaf, nu 41 jaar in dienst van het waterschap en schudt de ene anekdote na de andere uit zijn mouw. “Kees heeft zelf aan de basis gestaan van de vele werken die we vandaag hebben gezien en kan ontzettend goed uitleggen hoe het watersysteem werkt,” vertelt Marlies. “Alles staat met elkaar in verbinding, van de kleine slootjes tot aan de kanalen, de Haringvliet en de Noordzee. Het is echt ongelofelijk wat wij in Nederland als waterschappen hebben neergezet, hoe wij ervoor zorgen dat we het water beheersbaar en schoon houden.”

Kees Stoutjesdijk legt uit hoe de pomp in het gemaal werkt.
Kees Stoutjesdijk legt uit hoe de pomp in het gemaal werkt

Trots op het waterschap

Die trots neemt Marlies mee naar haar werk én naar haar collega’s. “Ik kan de watersafari’s bij iedereen aanbevelen,” vertelt ze. “Niet alleen bij ons waterschap, maar eigenlijk bij iedere organisatie die iets buiten doet. Op deze manier krijg je zoveel meer gevoel bij de organisatie en vertel je de verhalen ook weer door. Denk aan het gebied bij de Watergatseweg, waar de functie van waterberging is gecombineerd met recreatie en prachtige natuur. Of het Kierbesluit, waar decennialang aan is gewerkt, voordat het in werking kon treden. Er was ook een anekdote over het Joh. Koert gemaal, dat als éen van de eerste in de omgeving volledig automatisch was. De mensen in de omgeving moesten daaraan wennen, want die belden bezorgd op wanneer het licht niet aan stond. Dit soort verhalen laten het werk leven en geven me meer binding met het waterschap. Het is voor mij één van de dingen die mijn baan zo waardevol maakt.”

Stuw bij Watergatseweg in Goeree-Overflakkee
Stuw bij Watergatseweg in Goeree-Overflakkee

Goed voorbeeld doet volgen?

Het is duidelijk dat watersafari's niet alleen educatief zijn, maar ook een kans bieden om verbinding te maken met andere collega’s en trots te zijn op het werk. Met haar enthousiasme is Marlies een ware ambassadeur geworden voor de watersafari's en een inspiratie voor andere organisaties om dit voorbeeld te volgen!