"Met de uitwisseling hoop ik de keten van water beter te leren kennen."

Anne van der Voort schreef zich in voor een Community of Practice (CoP). Hiermee kom je op een informele en kleinschalige manier samen met een besloten groep (vaar)weg- of waterbeheerders. Je wisselt ervaringen en kennis uit rondom een gedeeld thema/vakgebied. Een mooi alternatief voor de jaarlijkse Meeloopdagen waaruit altijd weer blijkt dat er honderden professionals een kijkje bij de (over)buren willen nemen. We vroegen Anne wat haar motiveerde om zich in te schrijven voor een CoP.

Kun je meer vertellen over jouw werk en wat je motiveerde om je in te schrijven voor een CoP?

Als adviseur Informatievoorziening bij Hoogheemraadschap van Rijnland houd ik mij bezig met de kerntaak Informatiebeveiliging en privacy. Deze thema’s gaan als een satéprikker door de processen van een waterschap. Het lijkt me leuk en leerzaam om met anderen in gesprek te gaan hoe zij wetgeving en normeringen hebben geïmplementeerd. En ook hoe het wordt ervaren als je verantwoordelijkheid voor informatiebeveiliging niet expliciet in je taakomschrijving staat.

Wat hoop je te bereiken met jouw deelname aan een CoP?

Sinds april 2021 werk ik voor een waterschap, daarvoor heb ik negen jaar bij een ziekenhuis gewerkt waarvan de laatste jaren bij de afdeling ICT. De kantoorautomatisering is vergelijkbaar maar de kerntaken van een waterschap en de techniek daarachter zijn wel wezenlijk anders. Met de uitwisseling hoop ik de keten van water beter te leren kennen. Als je voor de informatiebeveiliging ook in ketens denkt is de kans dat je ergens een gat laat vallen veel kleiner.

Na 1,5 jaar digitaal vergaderen is het leuk om weer kleinschalig het enthousiasme te mogen proeven van iemand die vertelt hoe ze zaken hebben opgelost. Mensen en teams kunnen vaak zulke creatieve dingen bedenken dat je vol inspiratie weer naar huis gaat.

Welke kennis wil je zelf graag inbrengen in een CoP en hiermee vakgenoten helpen? 

Mijn kennis van het waterschap groeit nog iedere dag maar wellicht kan ik een frisse blik werpen met mijn kennis van andere organisaties.

Wie hoop je dat nog meer mee doen?

Het lijkt me fantastisch om andere adviseurs binnen de informatiebeveiliging te ontmoeten maar anderzijds is het misschien juist wel mooi om uit te wisselen met iemand die daar veel verder vanaf staat en met laarzen de polder in.

Lees je dit en ben je zelf ook enthousiast geworden? Schrijf je dan in en geef aan wat jouw interesse/vakgebied is. Dit kan in de richting waar Anne naar op zoek is of iets totaal anders. Op basis van de inschrijvingen bepalen we de vakgebieden voor de CoP’s. De eerste ontmoetingen vinden plaats in de Week van de WOW-factor (1-5 november).

Inschrijven

Neem contact op met Anne

Anne van der Voort

Hoogheemraadschap van Rijnland

Adviseur Informatievoorziening

Anne van der Voort