“Het winnen van de WOW-prijs levert erkenning, zichtbaarheid en enorm veel energie op!”

Lindy Molenkamp, bestuurslid Platform WOW

Hij wordt in 2021 weer uitgereikt: de 2-jaarlijkse WOW-prijs voor mooie en inspirerende samenwerkingsprojecten in de weg- en waterbouw. Maar wat is dat dan volgens Platform WOW, een goede samenwerking? En wat levert de prijs je op? Lees het in dit interview met Lindy Molenkamp, directeur Beheer en Uitvoering bij provincie Noord-Holland en bestuurslid van Platform WOW.

Waarom verdienen goede samenwerkingen een prijs? 

“Omdat ze een heleboel opleveren! Dit soort projecten vragen in eerste instantie vaak een grote tijdsinvestering, maar aan de achterzijde verdien je die dubbel en dwars terug. Bovendien leveren de projecten waar meer partijen in samenwerken oplossingen op voor ingewikkelde opgaven op het gebied van bijvoorbeeld duurzaamheid en digitalisering. De projecten krijgen dankzij deze prijs extra aandacht, waardoor het inspirerende voorbeelden zijn voor andere beheerders en er weer nieuwe netwerken ontstaan.”

Wat levert de WOW-prijs op voor de winnaars?

“Het winnen van de prijs geeft erkenning en enorm veel energie om het project nog verder te brengen. In 2011, toen de WOW-prijs voor het eerst werd uitgereikt, werkte ik voor de provincie Overijssel en wonnen we de prijs zelf. Het project was een samenwerking met Rijkswaterstaat en de gemeenten en richtte zich op een efficiëntere gladheidsbestrijding. Het prijzengeld hebben we ingezet om door het land te toeren en onze kennis te delen. Utrecht heeft toen als spinoff zelfs een een instrumentenbox gemaakt voor overheden om gladheidsbestrijding gezamenlijk effectiever op te pakken.”

Wat is een goede samenwerking?

“Het project moet natuurlijk een fris concept zijn, dat de sector vooruit helpt en bijdraagt aan de opgaven die we als beheerders hebben. Maar het moet ook een herhaalbaar concept zijn, dat niet alleen afhankelijk is van één gedreven persoon. Iedereen moet het kunnen inzetten en ervan kunnen profiteren. Het hoeft hierbij echt niet zo te zijn dat het hele project vlekkeloos is verlopen. Want juist van de route naar het resultaat is veel te leren. Hoe overbrug je hobbels?”

Heb je een mooi voorbeeld van een winnend project?

“De ‘baggertubes’ vind ik een prachtig voorbeeld van hoe je van restmateriaal weer bouwmateriaal kunt maken. Dit project van de gemeente Aalsmeer, Hoogheemraadschap Rijnland, Landschap Noord-Holland en de provincie Noord-Holland won de prijs in 2019. De baggertubes zijn buizen gevuld met bagger en dienen als buffer tegen afslag van passerende schepen. Dit is een van de eerste projecten waarbij circulariteit zo praktisch, meetbaar en uitvoerbaar is toegepast.” 

Zijn de projecten door de jaren heen veranderd?

Jazeker, tijdens de eerste uitreiking van de prijs in 2011 richtten de projecten zich echt op samenwerking an sich. Samenwerking over de grenzen van je eigen organisatie heen was toen nog niet zo gewoon en moest echt gestimuleerd worden. Platform WOW bestond toen nog maar uit enkele honderden leden. Inmiddels zijn meer dan 10.000 collega’s bij WOW aangesloten en is samenwerking vaak de norm. Winnende projecten zijn nu veel meer gericht op moeilijke vraagstukken die niet gemakkelijk door één partij zijn op te lossen.”

Ook meedingen naar de WOW-prijs?

Schrijf jouw project dan hier in!