“Als ambitieuze overheidsorganisatie wil je de WOW-prijs gewoon winnen”

Arno Valkhof, oud-jurylid WOW-prijs

Arno Valkhof, directeur Netwerkmanagement Rijkswaterstaat Oost-Nederland, zat 2 jaar geleden in de jury van de WOW-prijs. Omdat de prijs dit jaar weer wordt uitgereikt, zijn we nieuwsgierig naar zijn ervaringen. Hoe was het om jurylid te zijn? Hoe beoordeelde hij de projecten destijds? En waarom is het winnen van de prijs volgens hem belangrijk?

Hoe kwam je 2 jaar geleden in de jury van de WOW-prijs terecht?

“Toen ik nog bij de provincie Flevoland werkte, heb ik meegedacht over hoe we WOW regionaal meer body konden geven. Hierdoor ontstond er meer samenwerking tussen overheidsorganisaties in Flevoland. Ik ken WOW dus al een hele tijd en draag het platform een warm hart toe. Dat is denk ik de reden dat ze aan mij dachten toen ze een jurylid uit de regio zochten. Een hele eer en ontzettend leuk om mee te maken. De prijs geeft aandacht aan samenwerkingen die dat verdienen. Fantastisch hoe blij en trots de winnaars waren toen ze de prijs uitgereikt kregen.”

Waar keek je naar bij het beoordelen van de inzendingen?

“WOW is ooit opgericht om samenwerking tussen overheden te stimuleren, maar inmiddels is dat gemeengoed geworden. De focus is verschoven naar bredere, innovatieve samenwerking tussen overheden, bedrijven, semi-overheden en burgers. Toen ik in de jury zat, verkozen we het participatieproject Durgerdam dan ook tot winnaar. Een heel mooi project, waarin burgers, bedrijven en betrokken overheden samenwerkten aan waterveiligheid. De burgerparticipatie gaf de doorslag. Want als je burgers niet betrekt, krijg je ze moeilijk mee in je plannen.”

De deadline voor het inzenden van projecten voor de WOW-prijs 2021 nadert snel. Wat zou je willen zeggen tegen mensen die nog twijfelen om hun project in te zenden?

“Doe mee, want als je een ambitieuze overheid bent, wil je voorop lopen. En met de WOW-prijs krijg je daar erkenning voor. Het project hoeft niet af te zijn of er al heel mooi uit te zien. Het kan ook een succesvolle stap in de juiste richting zijn. Het innovatieve idee en de wil en durf om dit idee in gezamenlijkheid tot uitvoering te brengen, is wat telt. Daarnaast help je andere overheden met je deelname. Door je project en je kennis te delen, help je hen op weg.”

Ook meedingen naar de WOW-prijs?

Meld je dan hier aan voor 11 juni!