Afkijkers winnen Dutch Junior Water Prize 2020

Nikki van Haasteren en Elise Hornstra van het Haarlemmermeer Lyceum uit Hoofddorp hebben dit jaar de Dutch Junior Water Prize gewonnen. Met hun onderzoek naar het zuiveren van water met behulp van ‘Biomimetica’ hebben ze de harten van de jury gestolen. Zij mogen eind augustus Nederland vertegenwoordigen tijdens de internationale finale.

Winnaars
Winnaars

Afkijken van de natuur

De twee winnaars, 17 en 19 jaar, hebben in hun onderzoek gekeken naar water gezuiverd kan worden door middel van Biomimetica. Biomimetica is inspiratie opdoen uit de natuur voor nieuwe technologische oplossingen voor de mens: afkijken dus! In een uitgebreide uiteenzetting hebben Nikki en Elise verschillende natuurlijke filteringssystemen uitgeprobeerd. Hierbij hebben ze onder andere experimenten gedaan met filtratie door sedimentatie en door een zogenoemde wetland: watergebied met een hoge biodiversiteit en veel waterplanten. De waterplanten nemen voedingsstoffen op uit het water en kunnen zo het water ontdoen van fosfaat en nitraat. Ook nieren benoemen ze als een goed natuurlijk filter.

Sterke literatuurstudie en goede pitch

De jury bestond uit Bert Hamelers (programmadirecteur bij Wetsus), Jantienne van der Meij-Kranendonk (Directeur TKI en liaison bij de Watercampus), Astrid Mous (technoloog bij WLN) en Lucas Timmerman (winnaar DJWP 2019). De jury was zeer gecharmeerd van het werk van Nikki en Elise. Bert Hamelers: “De meiden hebben een zeer sterke en uitgebreide literatuurstudie gedaan, die ze vervolgens goed toegepast hebben in hun experimenten. Hun pitch was verzorgd en uit het interview met de scholieren bleek dat ze goed wisten waar ze het over hadden.”’

Geen live-presentatie

In verband met de huidige maatregelen was de opzet van de finale dit jaar anders. De finaledag bij Wetsus, die vrijdag 3 april op de planning stond, ging niet door. In plaats daarvan hebben de negen groepen een filmpje ingestuurd met hun pitch, zodat de jury toch de presentatievaardigheden kon beoordelen. Om ook een moment van interactie te hebben, zijn er vrijdag interviews gehouden tussen de jury en deelnemers. Dit ging allemaal door middel van videobellen. Aan het eind van de dag kregen Nikki en Elise te horen dat ze gewonnen hadden. Nikki en Elise: “‘We waren helemaal verbaasd en hadden het echt niet verwacht. We zijn natuurlijk super blij dat we gewonnen hebben!”

Stockholm Junior Water Prize

De internationale finale, de Stockholm Junior Water Prize (SJWP), zal dit jaar er ook anders uitzien. Normaliter reizen deelnemers van 38 landen af naar Stockholm om hun projecten te presenteren voor een vakjury. De winnaar verdient de hoofdprijs van 15.000 dollar, uitgereikt door kroonprinses Victoria. In verband met de onzekerheden rondom het Coronavirus is besloten de SJWP digitaal te houden. In welk format is nog niet bekend. De winnaars van dit jaar mogen waarschijnlijk volgend jaar mee als eregasten.