Nederlandse recreatievaarders tevreden over kwaliteit en veiligheid vaarweg

Nederlandse recreatievaarders zijn tevreden over de kwaliteit en veiligheid op de vaarweg. Dat blijkt uit recent onderzoek van Water Ontmoet Water onder ruim 2.500 recreatievaarders over hun beleving van de Nederlandse vaarwegen in beheer bij Rijkswaterstaat en de provincies.

Meer dan acht op de tien ondervraagden is tevreden over het beheer van de vaarwegen in Nederland in het algemeen. Over het beheer van de laatst gevaren vaarweg zijn gebruikers van vaarwegen van Rijkswaterstaat bijna net zo tevreden als gebruikers van provinciale vaarwegen (85 versus 86 procent). Verder zijn gebruikers van vaarwegen van Rijkswaterstaat tevreden over voorzieningen langs de laatst gevaren route. De gebruikers van provinciale vaarwegen zijn meer tevreden over de verkeersveiligheid.

Verbeterpunten

Er komen ook aandachtspunten uit het onderzoek naar voren. Voor zowel Rijkswaterstaat als de provincies zijn dit (verkeers)informatie en bediening van op afstand bediende bruggen en sluizen. Daarnaast geven recreatievaarders aan dat de wacht-/passeertijd bij (verkeers-)bruggen voor Rijkswaterstaat beter kan. Bij de provincies is de informatie over (onverwachte) stremmingen van de route een verbeterpunt. De betrokken vaarwegbeheerders bekijken naar aanleiding van dit onderzoek welke acties zij kunnen oppakken.

Over het onderzoek

Het onderzoek is in de maanden juli, augustus en september 2016 uitgevoerd in opdracht van Water ontmoet Water in samenwerking met verschillende provincies en Rijkswaterstaat. Doel van het onderzoek is om kennis over de wensen en meningen van de vaarweggebruiker, in dit geval de recreatievaarders, te achterhalen om zo de situatie op de vaarweg te verbeteren. In het onderzoek is gevraagd naar de ervaringen van vaarweggebruikers met de vaarweg waar zij als laatste gevaren hebben.

Meer informatie

Kijk hier voor meer informatie over het onderzoek, het complete rapport, een interactieve infographic en een kaart met goede en slechte voorbeelden.

Recreatievaart

NB: In het onderzoek zijn de provincies Overijssel, Fryslân, Groningen, Drenthe, Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland en Zeeland meegenomen. De provincies Noord-Brabant, Gelderland en Limburg zijn in dit onderzoek niet meegenomen omdat zij geen vaarwegen in eigen beheer hebben. Alle regionale organisatieonderdelen van Rijkswaterstaat zijn meegenomen in het onderzoek.