Inhoud masterclass
Wil je als gemeente concrete stappen zetten richting schoner en emissieloos bouwen? Dat roept waarschijnlijk vragen op. Is de markt er wel klaar voor? Hoe verwerk ik dit in mijn aanbesteding?Hoe monitor ik of het daadwerkelijk gebeurt?
Gelukkig hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden. De gemeente Eindhoven heeft een gunningsmethodiek ontwikkeld die je helpt de markt te versnellen richting 100% schoon en emissieloos bouwen.
Bas Drijvers (strategisch inkoopadviseur) en Vieve Smulders (adviseur maatschappelijk verantwoord inkopen) hebben verschillende masterclasses gegeven over deze methode aan gemeenten in de regio. Lees hier een interview met Vieve voor meer achtergrond. Op 27 november gaven zij deze masterclass ook voor ons. Je kunt hem op deze pagina terugkijken en het informatiepakket downloaden.
Ontdek je in 3 stappen hoe jij aan de slag kunt met de methodiek!
Bekijk de masterclass (1 uur en 50 minuten)
Inhoudsopgave video
Instructie: Klik in de inhoudsopgave en de video opent vervolgens in een nieuw venster in Youtube bij de aangegeven tijdcode.
Programma en introducties
Presentatie Gunningsmethodiek Eindhoven
- Aanleiding voor gunningsmethodiek
- Eerste Uitvraag en de impact
- Tweede uitvraag en de impact
- Gunningsmethodiek Werktuigen
- Gunningsmethodiek Werktuigen (meerjarig)
- Resultaten
- Impact
- Voordelen Methodiek
- Quote Bouwend Nederland
Casus in Dongen
- Toepassen Methodiek bij gemeente Dongen
- Inhoud Opdracht
- Gunningscriterium SEB
- Aanbesteden: Invulformulier Schoon en Emissieloos Bouwen
- Aanbesteden: Invulformulier Invulblad Opdrachtnemer
- Controleren inschrijvingen
Tips en samenwerking
Q&A
- Hoe specificeer je uren per werktuig?
- Hoe verwerk je in het overzicht basisniveau SEB?
- Waarom geen werkbussen in convenant SEB?
- Waarom worden machines niet uitgespecificeerd in zwaarte?
- Hoe controleer je of draaiuren gemaakt worden?
- Is er nagedacht over herverdeling van fictieve korting naar rato?
- Hoe staan jullie tegenover iets voor langere tijd in de markt zetten?
- Hoe houden jullie de resultaten qua emissie bij?
- Hoe controleer je de energiedrager groene stroom?
- Kan deze systematiek ook toegepast worden met de Gewogen Factor Methode?
- Hoe ga je om met de eenheidsprijzen?
- Welke teksten nemen jullie mee in een RAW-raamovereenkomst?
- Hoeveel boetes zijn er bij de gemeenten Dongen en Eindhoven de laatste jaren opgelegd?
Afsluiting
Chat: Notavragen Schoon- en Emissieloos Bouwen (en antwoorden)
Gelijke CO2-emissie is niet akkoord, gelijke of mindere uitstoot genererende motoren wel.
UTA personeel hoeft niet te worden opgenomen.
ON is primair verantwoordelijk voor zijn energiebehoefte. Deze locaties zijn puur informerend.
Deze moeten niet meegenomen worden.
Nee, geen herziening.
Als de energie voor gereedschap door een verbrandingsmotor wordt opgewekt is de bron geen groene stroom. Voorbeeld: als aggregaat draait op biobrandstof kan de aggregaat opgevoerd worden op de plek van biodiesel (HVO 100) en daarmee is het een gereedschap.
Boete alleen van toepassing op inzet van lagere weegfactor dan hetgeen aangeboden is bij inschrijving en/of niet nakomen minimum eisen, niet op de uren/dageninzet.
Chat: FAQ masterclass
Primair is de opdrachtgever niet verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen van laadinfrastructuur. De gemeente Eindhoven laat vooraf een stroomscan van de projectlocatie en omgeving uitvoeren. De resultaten worden in een rapport meegestuurd naar de inschrijvers. Het is aan de inschrijver om een laadplan te schrijven wat haalbaar is en waarbij inzet van flexibele stroomvoorziening of andere creatieve oplossingen (met particulieren of bedrijven) moet worden opgenomen om de belofte voor inzet materieel waar te kunnen maken.
In de bijlage Schoon- en Emissieloos Bouwen staat de volgende tekst hierover opgenomen:
"d) Indien de werkzaamheden gedurende de opdracht wijzingen en werkzaamheden worden afgeroepen op de TBS-posten, dan zal inschrijver de werkzaamheden uitvoeren in gelijke verhouding emissieloos, biodiesel en regulier zoals in het invulformulier is beloofd."
In Eindhoven vragen we direct na de gunningsbeslissing al subsidie aan. Wel houden we er rekening mee dat het toegekende bedrag kan verlagen als de inzet uit de logboeken minder is gebleken dan de belofte bij inschrijving.
Batterijen worden bij ons gezien als gereedschap, zoals ook de aggregaten op brandstof. Het belonen van inzet kan dus worden opgenomen in de post gereedschappen. Overigens ziet het ernaar uit dat vanaf 2025 ook voor batterijen subsidie ontvangen kan worden.
De aanname klopt, inschrijvers vullen het 'invulblad opdrachtnemer' in en op basis van die gegevens wordt de fictieve meerwaarde van het 'gunningscriterium SEB' berekend. Wij sturen erop dat de gegevens volledig worden aangeleverd bij inschrijving. De afgelopen jaren hebben wij de methodiek verbeterd waaronder minder gegevens bij inschrijving gevraagd worden. Daarnaast is er een controle te doen a.d.h.v. de kostensoortenlijst uit de open-begroting (die ook wordt opgevraagd) of álle materieelstukken uit de begroting in het gunningscriterium zijn opgenomen.
Een open begroting is een uitgewerkte offerte waarin gedetailleerd per bouwonderdeel of activiteit staat aangegeven wat de kosten zijn. Het belangrijkste onderdeel voor de methodiek is een overzicht van het gecalculeerde materieel.
Nee, zoals bij elk regulier project maakt iedere inschrijver een eigen calculatie om tot een aanneemsom te komen. Het is aan de inschrijver om de uitvoeringsmethodiek te bepalen inclusief de daaraan gekoppelde materieelinzet (uren en dagen).
Nee, we controleren inderdaad de eenheidsprijzen. Ook controleren we of de inschrijver zich houdt aan de aanbestedingstekst.
De inzet van machines in de gunningsmethodiek moet exact overeenkomen met het overzicht van urencalculatie uit de open-begroting. Daarnaast worden de eenheidsprijzen worden getoetst aan marktconformiteit. In de uitvoering controleer je aan de hand van steekproeven en logboeken (die door de aannemer aangeleverd worden).
Gemeente Eindhoven onderzoekt hoe de inzet van bouwloggers bij de controle op naleving kan helpen. Een bouwlogger is een klein en goedkoop apparaatje uitgerust met GPS en een trillingssensor. Die bouwlogger wordt op machines geplakt en registreert wanneer een machine aan staat en op welke locatie de machine zich bevindt.
Graag! Een mooi moment om deze informatie uit te wisselen met aannemers is op het Symposium Emissieloos Bouwen wat op dinsdag 11 maart 2025 door gemeente Eindhoven georganiseerd wordt in de Effenaar.
De gunningsmethodiek is een versimpelde versie van MKI fase A5 (de bouwfase). Wij zien de meerwaarde van MKI vooral in de verduurzaming van materialen en vragen naast MKI de gunningsmethodiek SEB uit om te stimuleren op inzet van schoon materieel.