Praktijkcollege Fietsdata

Introductie

Waarom is het verzamelen van fietsdata van belang? En welke ontwikkelingen zijn er de komende jaren op dit gebied? Op donderdagochtend 3 juni om 08.30 uur gaan we in op deze en nog veel meer vragen tijdens het praktijkcollege Fietsdata, dat we samen met de Smart Mobility Academy organiseren. Wil jij als wegbeheerder ook graag met fietsdata aan de slag? Meld je dan nu aan! 

Praktische informatie

Locatie
Online
Evenementdatum
3 juni 2021
Tijd
08.30 - 10.00 uur
Kosten
Geen
Doelgroep
Wegbeheerders
Contactpersoon
Rianne Croes
Rianne Croes
Communicatieadviseur

Over dit evenement

Nederland is het fietsland bij uitstek. Er wordt veel gefietst en de Nederlandse overheid wil het gebruik van de fiets verder stimuleren. Om met alle betrokken partijen dit doel te behalen is het Tour de Force programma opgericht. Dit is een inmiddels succesvolle samenwerking tussen overheden, marktpartijen, maatschappelijke organisaties en kennisinstituten. De doelstelling van Tour de Force is ambitieus: 20% meer fietskilometers in 2027 ten opzichte van 2017.

Om het succes te kunnen meten is goede fietsdata nodig. Wat doen we in Nederland om allemaal hetzelfde doel te bereiken, hoe slaan we data op en hoe vertalen we deze data in waardevolle beleidsmatige informatie en kennis? In dit praktijkcollege leggen we uit hoe we te weten komen op welke fietspaden het druk is, hoe we routekeuze van fietsers bepalen en dat dé fiets, dé fietser en het fietspad niet bestaan en hoe we daar rekening mee kunnen houden in het fietsbeleid.

 We bekijken dit vanuit een aantal hoeken:

  • Mirjam Borsboom (ministerie van I&W) praat je bij over nationale en Europese ontwikkelingen en beleid.
  • Rick Lindeman (RWS) vertelt op welke manier het programma Tour de Force het gebruik van fietsdata stimuleert. Zo laat hij bijvoorbeeld het deelfietsdashboard zien. 
  • Els Rijnierse (NDW) vertelt welke fietsdata worden ingewonnen door NDW en welke services NDW kan bieden aan de wegbeheerders voor fietsteldata, VLOG data en Floating Bike Data. 
  • Joost de Kruijf (BUAS) legt uit hoe je data naar waardevolle beleidsinformatie vertaalt, waarbij hij uitlegt waarom we tegenwoordig fietsafstand meten in minuten, hoe we aantonen dat de fietser niet altijd de snelste route kiest en hoe fietsbereikbaarheid impact heeft op duurzame ruimtelijke ontwikkeling van de stad van morgen.

Over de Smart Mobility Academy

Het werkveld van Smart Mobility is behoorlijk breed en er bestaat een grote behoefte aan professionals met de juiste kennis en vaardigheden op dit gebied. Zij kunnen terecht op één centrale plek om informatie te delen en te vinden: Dutch Mobility Innovations (DMI).

Sinds september 2020 is dit platform voor slimme mobiliteit uitgebreid met de Smart Mobility Academy. Hierop vind je een overzicht van alle cursussen, opleidingen en andere leervormen die er op het gebied van Smart Mobility te vinden zijn. Ga naar de Smart Mobility Academy.

Sprekers

Mirjam Borsboom
Mirjam Borsboom
Ministerie van IenW
International cycling strategies and policies
Rick Lindeman
Rick Lindeman
Rijkswaterstaat
Project Manager Cycling
Els Rijnierse
Els Rijnierse
NDW
Projectmanager Innovatie
Joost de Kruijf
Joost de Kruijf
Breda University of Applied Sciences
Researcher & Lecturer Urban Development & Mobility

Organisatoren

Platform WOW
Smart Mobility Academy
Smart Mobility
Terugkijken: Praktijkcollege Verkeer slim sturen
Smart Mobility
Terugkijken: Praktijkcollege Ketensamenwerking
Smart Mobility
Terugkijken: Praktijkcollege Zelfrijdend vervoer
Smart Mobility
Terugkijken: praktijkcollege Data uit voertuigen
Smart Mobility
Terugkijken: Praktijkcollege Data voor structurele diensten
Smart Mobility
Terugkijken: Praktijkcollege Fietsdata
Smart Mobility
Terugkijken: Praktijkcollege Cybersecurity en privacy