Webinar Weer- en klimaatscenario's

Introductie

Tussen 21 mei en 10 december 2021 organiseren we samen met RIONED, STOWA, KNW Waternetwerk en KWR een reeks interactieve sessies over weersextremen. In deze serie van zeven webinars gaan we samen op reis: van klimaatadaptatie in de stad, naar de effecten van droogte en verzilting, het vinden van alternatieve bronnen en bijvoorbeeld slimme nieuwbouw. Hierin komen zaken als belangenafweging en hoe je als waterbeheerder nu keuzes maakt aan bod.

Het eerste webinar op 21 mei met meteoroloog Peter Kuipers Munneke en klimaatwetenschapper Karin van de Wiel gaat over weer- en klimaatscenario's.

Praktische informatie

Locatie
Online
Evenementdatum
21 mei 2021
Tijd
09.00 - 10.00 uur
Kosten
Geen
Contactpersoon
Ronald Wielinga
Ronald Wielinga
Verbinder

Over dit evenement

Op 21 mei trapt Peter Kuipers Munneke de reeks webinars af met een introductie op de oorzaken van weer- en klimaatverandering en de gevolgen op korte en lange termijn voor Nederland. Hij belicht de waterhuishouding vanuit vier invalshoeken: zee, rivieren, neerslag en grondwater. Vervolgens neemt Karin van der Wiel (Klimaatwetenschapper bij het KNMI) ons mee in de nieuwe klimaatscenario's, welke in 2023 verschijnen. Als deelnemer kun je jouw vragen stellen.

Over klimaatverandering

Klimaatverandering, het is bijna dagelijks in het nieuws. Om de effecten en consequenties van klimaatverandering te zien hoeven we helemaal niet meer ver buiten onze landsgrenzen te kijken. In Nederland is de gemiddelde temperatuur de afgelopen eeuw ongeveer 1,5 graden Celsius gestegen en steeds vaker hebben we te maken met weersextremen. Toenemende neerslag in de winter en langere periodes van warmte en droogte in de zomer. En als het dan regent, is dit steeds vaker in piekbuien. Dit heeft gevolgen voor de watersector. Het watersysteem moet zo ingericht worden dat we onder steeds extremere omstandigheden kunnen voldoen aan de verwachtingen vanuit landbouw, natuur en industrie. En niet te vergeten bewoners van stad, platteland, aan de kust of juist op de hoger gelegen zandgronden.

Sprekers

Peter Kuipers Munneke
Peter Kuipers Munneke
Zelfstandig
Meteoroloog
Karin van de Wiel
Karin van de Wiel
KNMI
Klimaatwetenschapper

Organisatoren

KNW Waternetwerk
RIONED
STOWA
KWR Watercycle research institute
Platform WOW
Weersextremen en de watersector
Webinar Alternatieve bronnen: voldoende zoet water voor alle gebruikers
Weersextremen en de watersector
Webinar Greenfield: slimme nieuwbouw
Weersextremen en de watersector
Webinar Belangenafweging en weersextremen: hoe maak je keuzes?
Weersextremen en de watersector
Terugkijken: webinar Weer- en klimaatscenario's
Weersextremen en de watersector
Terugkijken: webinar Klimaatadaptatie in stad en dorp
Weersextremen en de watersector
Terugkijken: webinar Droogte: effecten en adaptatie – hogere zandgronden
Weersextremen en de watersector
Terugblik webinar Verzilting: effecten en adaptatie