Uit ons netwerk - Water in de 21e eeuw: Vorm geven aan transities

Introductie

KNW Waternetwerk start op 4 maart met de webinar-serie 'Water in de 21e eeuw - Vorm geven aan transities'. In het eerste webinar 'Op weg naar een effectiever waterkwaliteitsbeheer' wordt gekeken naar theorie en praktijk, naar interne en externe transities en naar succesvolle vaardigheden. En wat zijn de ervaringen bij Waterbedrijf Groningen?

Schrijf je nu in

Praktische informatie

Locatie
Online
Evenementdatum
4 maart 2021
Tijd
16.00 - 17.15
Kosten
Geen

Achtergrond

In de watersector hebben we steeds vaker te maken met complexe problemen waar geen duidelijke regisseur voor is, waar geen eenvoudige oplossing voor is, en waar de belangen complex zijn en deels tegengesteld. Denk aan bodemdaling, klimaatadaptatie, herstel biodiversiteit, of het veiligstellen van schone drinkwaterbronnen op de korte én de lange termijn.

Complexe problemen en grote uitdagingen

De traditionele project- en procesaanpak werkt niet meer, maar wat dan wel? Transitiemanagement? Meervoudig organiseren? Een ontwerpbenadering? Dit vraagt nieuwe vaardigheden van waterschappen en drinkwaterbedrijven, nieuwe partnerschappen en nieuwe gedachten over de eigen rol.

Programma

  • Welkom en inleiding - door Paul van Eijk (Waterschap Vallei en Veluwe)
  • 'Op weg naar een effectiever waterkwaliteitsbeheer' - promotieonderzoek Susanne Wuijts (RIVM / UU)
    - Stellingen en vragen
  • Casus 'Interne en externe watertransitie' bij Waterbedrijf Groningen - door Riksta Zwart (directeur Waterbedrijf Groningen en voorzitter KNW)
    - Stellingen en vragen
  • Reflectie - door Bowine Wijffels, transitiemanager circulaire economie (Provincie Zuid Holland) en adviseur Netwerkend Werken (Netwerk&Co)
  • Paneldiscussie