Uit ons netwerk: mini-lezing Professor Mazzucato: Rol van publieke opdrachtgevers bij innovatie

Introductie

Het Innovatieloket van Rijkswaterstaat en PIANOo organiseren op dinsdag 8 december een mini-lezing door prof. Mariana Mazzucato. Zij is op dit moment een van de invloedrijkste economen in haar rol als hoogleraar economie & innovatie, schrijver van ‘de ondernemende staat’ en ‘de waarde van alles’. In deze online mini-lezing duidt ze met aansprekende (Amerikaanse) voorbeelden de rol die publieke opdrachtgevers spelen bij innovatie. 

Praktische informatie

Locatie
Online
Evenementdatum
8 december 2020
Tijd
14.00 - 15.00 uur
Kosten
Geen
Doelgroep
Innovatiemanagers, beleidsmedewerkers, ondernemers en strategisch inkopers bij publieke organisaties.

Over dit evenement

Prof. Mariana Mazzucato ziet voordelen in Small Business Innovation Research (SBIR) en de ruimte die dit biedt aan innovatieve bedrijven inclusief het MKB. SBIR is een vorm van innovatiegericht inkopen, waarbij publieke opdrachtgevers de markt uitdagen innovaties te ontwikkelen voor een maatschappelijke vraagstuk. Ze laat ook zien wat er (niet) gebeurt als publieke opdrachtgevers zichzelf buiten spel zetten en dit soort aanpakken niet toepassen.

De ondernemende staat

Volgens hoogleraar Mazzucato zijn het niet organisaties als Apple en Google die innovatie bewerkstelligen. De echte risico’s en marktvormende initiatieven worden door de overheid aangejaagd. Zonder de jarenlange investeringen van de (Amerikaanse) overheid waren, volgens haar, deze bedrijven nooit zo groot geworden. In ‘De ondernemende staat’ valt te lezen hoe belangrijk een investerende en innoverende overheid is; onontbeerlijk voor slimme en duurzame groei.

Aan de hand van veel casestudies ontkracht Mazzucato de mythe van een ingeslapen, bureaucratische overheid versus een dynamische, innovatieve private sector. Pas wanneer de overheid heeft geïnvesteerd, volgt de private sector. Voorbeelden te over: internet, geneesmiddelen, bio-technologie, algoritme.

Programma

14.00 uur Aftrap, Erik Vendel, Afdelingshoofd Innovatie en Markt - Rijkswaterstaat

14.05 uur Introductie, Michiel Sweers, Directeur Innovatie & Kennis - ministerie van Economische Zaken en Klimaat

14.10 uur Mini-lezing Professor Mariana Mazzucato

14.40 uur In dialoog met Mariana Mazzucato

15.00 uur Afsluiting

Sprekers

Mariana Mazzucato
Mariana Mazzucato
University College London
Hoogleraar economie & innovatie
Erik Vendel
Erik Vendel
Rijkswaterstaat
Hoofd Afdeling Innovatie en Markt
Michiel Sweers
Michiel Sweers
Ministerie van Economische Zaken
Directeur Innovatie & Kennis

Organisatoren

Rijkswaterstaat
PIANOo