Introductie
Kansen om met beton, asfalt en andere onderdelen de infrastructuur en de openbare ruimte veel duurzamer te maken zijn er volop! Zonder veel tijd of expertise kun je al flinke stappen zetten op het gebied van circulariteit. En dat nog wel binnen de bestaande regelgeving, zonder meerprijs en kwaliteitsverlies. Daarom organiseren we op 27 mei van 13.30 tot 16.00 uur de workshop 'Aan de slag met circulariteit', samen met de provincie Noord-Brabant, BouwCirculair en INDUSA.
Samen met overheden uit heel de provincie Brabant buigen we ons over de implementatie van duurzaamheid en circulariteit. Ben je ambtelijk professional bij een kleine of middelgrote gemeente en heb je nog geen of weinig ervaring met duurzaamheid? En ben je betrokken bij inkoop, de grond- weg en waterbouw, nieuwbouw, de inrichting van de Openbare Ruimte of duurzaamheid? Dan nodigen we je van harte uit!
Als je al wel actief met duurzaamheid bezig bent, dan past een vervolgbijeenkomst waarschijnlijk beter bij je. INDUSA heeft er verschillende op de planning staan. Meer weten? Neem dan contact op met indusa@brabant.nl.
Over INDUSA
INDUSA is een initiatief van de provincie Noord-Brabant, Bouwend Nederland en BrabantStad. Het is een samenwerkingsverband dat als doel heeft te komen tot een snellere verduurzaming van de Brabantse infrastructuur. INDUSA richt zich dus op alle rijks-, provinciale en stedelijke weginfra in Noord-Brabant.
Praktische informatie
Programma
- INDUSA en de circulaire economie: Carla Vosmaer geeft een toelichting op het netwerk INDUSA, de doelstellingen en wat INDUSA voor gemeenten in Brabant kan betekenen. Vermindering van CO2-uitstoot bij aanleg en onderhoud staat hierbij centraal. Verder wordt ingezet op beperking van grondstoffengebruik, verplichting van hergebruik en inzet van biobased materialen.
- De Ketenaanpak van BouwCirculair: Daaf de Kok en Martin Damman nemen je mee in het waarom en hoe van circulariteit. Waarom moeten materialen duurzamer en hoe bereiken andere regio’s dat? Wat is precies duurzaam en welke instrumenten zijn aanwezig om dit doel te bereiken?
- Workshops: aan de hand van de gestelde vragen en met de inleidingen in het achterhoofd gaan we in enkele groepen met elkaar in gesprek. Wat is er in de eigen gemeente nodig om
duurzaamheid te implementeren en wat heb je daar zelf voor nodig? - Terugkoppeling: wat hebben de workshops opgeleverd?
- Ten slotte maken we afspraken over het vervolg. Wat gaat ieder voor zich doen, wat pakken we samen op en hoe houden we daarover contact?