Webinar Human Factors en veilig bedienen van bruggen en sluizen

Introductie

De naar schatting meer dan duizend beweegbare bruggen in Nederland kennen bij elke brugbeweging veiligheidsrisico’s voor weggebruikers en vaarweggebruikers en in sommige situaties ook voor de bedienaars. Veiligheid rond de bediening van bruggen en sluizen is een resultaat van de samenhang en interactie tussen mens, techniek, organisatie en omgeving. Platform WOW heeft samen met Intergo een Human Factors methodiek ontwikkeld, die deze samenhang bij de bediening van bruggen en sluizen inzichtelijk maakt. De methodiek toont de relevante Human Factors aspecten en de wijze waarop de techniek, organisatie en omgeving daarop kunnen worden afgestemd.

Praktische informatie

Locatie
Online
Evenementdatum
25 maart 2019
Tijd
14.00 - 14.30 uur
Kosten
Geen
Doelgroep
Weg- en waterbeheerders en andere geïnteresseerden overheid en markt

Over dit evenement

Human Factors

Human Factors omvat de toepassing van psychologische en ergonomische principes op het ontwerpen en ontwikkelen van producten, processen en systemen. Het doel van het toepassen van Human Factors is het verminderen van menselijke fouten, het verhogen van de productiviteit en het verbeteren van veiligheid en comfort, met een specifieke focus op de interactie tussen de mens en het systeem (Wickens, 1997).

In dit webinar gaat Jouke Rypkema in op Human Factors in algemene zin en op de Human Factor toetsmethodiek voor de veiligheid van bediening van bruggen en sluizen, zie ook het nieuwsbericht 'Aan het werk met de Human Factors toetsmethodiek veiligheid beweegbare objecten'.

Over de spreker

Jouke Rypkema is sinds 2016 human factors consultant bij Intergo, adviesbureau voor human factors en ergonomie. Zijn interesse gaat uit naar de cognitieve werkbelasting van operators in de procescontrole. De ervaring die hij opdeed op het gebied van commandovoering past hij nu toe op het werken in bedien- en verkeerscentrales.

Spreker

Jouke Rypkema
Jouke Rypkema
INTERGO
Human centred design | traffic and infrastructure