De Bedienplek van de Toekomst

Introductie

Vrijdagochtend 22 april organiseert Platform WOW in Utrecht een netwerkbijeenkomst over de toekomst van bediening van beweegbare bruggen en sluizen. We staan samen stil bij de vraag: ‘hoe kunnen we in de toekomst veiliger bedienen?’ en ‘hoe kunnen we elkaar daarin helpen?’

Praktische informatie

Locatie
Social Impact Factory in Utrecht (tegenover Tivoli Vredenburg)
Evenementdatum
22 april 2022
Tijd
09.30 - 12.30 uur (vanaf 09.00 inloop, 12.30 lunch)
Kosten
geen
Doelgroep
Vaarwegbeheerders werkzaam bij de overheid
Contactpersoon WOW
Bart Hansma
Dagvoorzitter en verbinder

Programma

Ron Smits (Onderzoeksraad Voor Veiligheid) zal vertellen over het belang van een landelijk kader brugbediening. Samen met de beheerders van WOW zijn de eerste stappen voor een landelijk kader al gezet. Jouke Rypkema spreekt over de vorderingen en vervolgstappen.

Daarnaast gaan we in op de ‘do’s and don’ts’ van nieuwe technologieën bij brugbediening en zetten we samen de eerste stappen in het invullen van het deelkader ‘Zicht’:

  • Karin de Jong (Projectleider Slimmer en Veiliger Bedienen bij Rijkswaterstaat) deelt haar ervaringen met het gebruik van overzichtsbeelden.
  • Erik Boontjes (Nautisch adviseur bij Waternet) neemt ons mee in de ervaringen met experiment met objectherkenning en de veranderende rol van de operator.
  • Ben Haisma (Adviseur Vaarwegbeheer bij gemeente Zaanstad) deelt hoe de gemeente Zaanstad heeft ingezet op meer veiligheid in het bedienproces, onder meer door de optimalisatie van camerabeelden.

Sprekers

Ron Smits

Onderzoeksraad voor de veiligheid

Jouke Rypkema

INTERGO

Human centred design | traffic and infrastructure

Karin de Jong

Rijkswaterstaat

Projectleider Veiliger en Slimmer Bedienen

Erik Boontjes

Waternet

Nautisch adviseur

Ben Haisma

Gemeente Zaanstad

Sr. beleidsadviseur ruimtelijk beheer