AI, data en assetmanagement: hoe ga je om met ethiek en data?

Introductie

’With great power comes great responsibility.'' Het verzamelen en verwerken van data en daarmee de AI-mogelijkheden binnen jouw organisatie verleggen is een grote verantwoordelijkheid. Wanneer overtreed je met het verzamelen en verwerken van data een ethische grens? Hoe neem je vervolgens besluiten hoe- en of je data verwerkt? In de bijeenkomst op 13 oktober verkennen we deze grens en wat je kunt doen als je deze over dreigt te gaan in je werk als weg- of waterbeheerder. Dit is het tweede webinar in de reeks AI, data en assetmanagement.

Na deze bijeenkomst weet je ook welk besluitvormingsproces je door kunt gaan om een gewogen ethische beslissing te nemen.

Praktische informatie

Locatie
Online
Evenementdatum
13 oktober 2021
Tijd
09.30 - 11.00 uur
Kosten
Geen
Doelgroep
Assetmanagers in het weg- en waterbeheer en andere geïnteresseerden in ontwikkelingen op het gebied van assetmanagement
Contactpersoon WOW
Bart Hansma
Dagvoorzitter en verbinder

Programma

In de eerste helft nemen Arjan Kapteijn en Viktor Klos van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) je mee in de rol van technologie bij het in kaart brengen van de openbare ruimte. Zij werkten mee aan een recent onderzoek (juli 2021) over Smart Cities. In dit onderdeel van het webinar wordt duidelijk waar je de (ethische) grens over kunt gaan als het gaat om het verzamelen van persoonsgegevens. Die grens blijkt soms (veel) eerder bereikt dan je zou denken..

In de tweede helft neemt Daniël Tijink van Platform voor de Informatiesamenleving (ECP) ons mee in hoe je vervolgens besluiten kunt nemen als je voor een ethisch vraagstuk staat. In drie stappen neemt hij je mee aan de hand van een concrete beheerderscasus die je kunt spiegelen aan vraagstukken in je eigen organisatie. De drie stappen uit de aanpak Begeleidingsethiek van het ECP:

De drie stappen uit de aanpak Begeleidingsethiek van het ECP

Sprekers

Arjan Kapteijn

Autoriteit Persoonsgegevens

Senior Inspecteur Systeemtoezicht

Arjan Kapteijn

Victor Klos

Autoriteit Persoonsgegevens

Data Scientist with a Privacy Mindset

Victor Klos

Daniël Tijink

Platform voor de informatiesamenleving

MT-lid

Daniël Tijink

Samenwerkingspartners

Logo Platform WOW
Logo Kennisplatform CROW
Logo Platform voor de Informatiesamenleving
Logo Autoriteit Persoonsgegevens